Veckans: Vad tänker du?

Emanuel Zethson

Vad tänker du på när du hör ordet Israel?

När jag hör ordet Israel så är det många positiva känslor och bilder som väller upp inom mig. Jag tänker direkt på Bibeln. Israel är för mig Bibelns land. Hela Bibeln blir levande här. Jag blir så glad och tacksam till Gud för Hans frälsningsplan som upprättas i landet Israel och genom det judiska folket. Det var här det hela började när Gud kallade Abraham: ”…bege dig till det land som jag ska visa dig” (1 Mos 12:1b). Det är ett land som Herren hade utvalt och som Han visar Abraham till och sen är det där Han visar sig.

Gud har bundit hela sin frälsningsplan för alla människor till landet Israel och dess folk. ”Frälsningen kommer från judarna.” (Joh 4:22). I enlighet med profetiorna så föds Jesus som jude i Davids ätt, i den lilla judiska byn Betlehem, växer upp i Nasaret i Galiléen, flyttar till Kapernaum vid Gennesarets sjö som blir Hans hemmabas under sin tjänst, för att sen ge sitt liv för vår skull genom att dö på ett kors för hela mänsklighetens synder i Jerusalem och sen uppstå och göra sin himmelsfärd därifrån. Han har verkligen visat sig i Israel.

Men Guds frälsningsplan är inte slut än. Vi väntar ju på världshistoriens största comeback, Jesus ska komma tillbaka till jorden! Detta är också bundet genom det profetiska ordet till landet Israel, Han kommer ställa sina fötter på Olivberget i Jerusalem. En förutsättning för att det ska kunna ske är att det judiska folket ska vara tillbaka i sitt hemland och återigen ha landet som sitt.

”Därför ska du säga: Så säger HERREN GUD: Jag ska samla er från folken och föra er tillbaka från de länder dit ni har skingrats, och jag ska ge er Israels land.” (Hes 11:17).

Det som har hänt nere i Israel sen i slutet av 1800-talet är vår tids största historiska mirakel. Det judiska folket har bestått som folk under all förföljelse de har mött och kommit tillbaka från alla jordens hörn. De har återigen fått landet och hela Jerusalem i sin hand och landet blomstrar. Så precis som Bibelns berättelser blir levande när man besöker Israel så blir också Bibelns profetior levande. Det är verkligen ett land som Herren har visat sig, visar sig och kommer att visa sig.

Så att få åka till landet Israel och dessutom ha fått förmånen att arrangera flera gruppresor dit har varit helt enastående. Herren visar sig alltid. Det är livsförvandlande resor för människor. Så det är fullt av sådana positiva bilder som också dyker upp när jag hör ordet Israel.

Det går inte en dag utan att jag är i Israel i mina tankar eller böner. Jag älskar Israel och det judiska folket och det gör också den förhärligade jude som snart kommer komma tillbaka. ”Amen, kom Herre Jesus” (Upp 22:20).

/ Emanuel Zethson, pastor och Bibellärare

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan