Veckans: Vad tänker du?

Roar Sørensen

Vad tänker du på när du hör ordet Israel?

För mig finns det så pass många associationer kopplade till namnet ”Israel” att allt beror på vem som frågar eller var jag hör ordet. Efter att ha läst Bibeln i årtionden, bott i Israel i åtta år, organiserat över hundra resor i Israel och studerat både teologi, judisk historia och israelisk politik och samhälle finns det för mig många referenspunkter.

Men jag hamnar alltid i det som jag anser vara det viktigaste – allt annat ansluter till detta eller till och med utgår från detta: frälsningshistorien.

Israel, landet och det judiska folket har en helt dominerande plats i hur Gud valde att ge oss frälsning. Förbindelsen till Israel är inte bara ett historiskt faktum utan också ett framtida löfte. Allt i Gamla testamentet pekade på ett eller annat sätt till Jesus – Jesu tjänst ägde rum (i princip) bara i Israel – och Jesus kommer att återvända till Israel. Närhelst Jesus är på jorden – är han bland sitt folk i Israel; historiskt och framtida. Gud kallar sig till och med för Israels Gud!

När jag hör ordet Israel…
• …landar mina tankar därför i Guds gärningar i och genom det landet och folket.
• … ser jag framför mig Israels berg och dalar, stenar och träd, stigar och källor, slätter och sjöar och kopplar dem till de bibliska händelserna.
• … föreställer jag mig Kapernaum, Nasaret, Getsemane, Tempelområdet, Bethesdadammen och Golgata och förundras över den enorma kärlek som Jesus har visat oss.
• … föreställer jag mig Jerusalem och Tel-Aviv, Ariel och Hebron och alla människor som bor där och tänker; vilka fantastiska framtidslöften dessa människor har!
• … blir Guds trofasthet så stor och frälsningen vi har fått så enormt mycket större!

Men när jag hör ordet Israel, tänker jag också att denna fascinerande historia och denna värdefulla relation borde ingen kristen gå miste om.

//Roar Sørensen, Director of Israel Next och Israelreseledare

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan