Veckans: Vad tänker du?

Simon Ådahl

Vad tänker du på när du hör ordet Israel?

Ja, det är många saker. Eftersom jag är kristen så är Israel enligt min tro och övertygelse Guds utvalda land och folk. Man kan liksom inte missa Israel när man läser Bibeln. Israel har en naturlig och central roll där. 

Det som verkligen gav mig en förnyad syn på Israel var när jag besökte landet för några år sedan. Jag kom hem som en förändrad man. Det går inte att beskriva känslan att gå runt i gränderna i Jerusalem, mitt i detta folkvimmel och känna dofterna från maten som tillagas i de olika små restaurangerna. Plötsligt – i sorlet från människorna – ett böneutrop från en moské, ortodoxa judar på väg någonstans, kopter som går i trupp, nunnor och munkar på väg till något kloster. Denna smältdegel av olika religioner och livsåskådningar är Jerusalem för mig. Jag fick en känsla att vara ”hemma” på något underligt vis. Mitt i denna mångfald av olikheter passade jag in. Närheten till Getsemane, Betesda-trädgården, Klagomuren m.m. Alla dessa heliga platser etsade sig fast i mig. 

Likadant var det uppe i Galiléen, Genesarets sjö och ängarna som sluttar ner mot sjön. Den frid som kom över mig där var obeskrivlig. Jag längtar tillbaka till Israel måste jag erkänna.

/ Simon Ådahl – musiker, föreläsare, författare

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan