Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Jesu sista måltid

Påsken är vår viktigaste högtid! Vi ska kika närmre på då Jesus åt den sista måltiden – det vi idag firar som nattvard.

I Lukas evangelium 22:14-16 står det så här:

När stunden var inne lade han sig till bords, och apostlarna tillsammans med honom. Och han sade till dem: ”Jag har längtat mycket efter att äta den här påskmåltiden med er innan mitt lidande börjar. För jag säger er att jag inte kommer att äta det mer förrän det får sin fullbordan i Guds rike.” 

De flesta av oss vet nog att det var den judiska påsken som firades och påskmåltiden var den måltid som Gud befallt judarna att fira till minne av uttåget ur Egypten. Den kallas sedermåltid.

När jag har läst i Bibeln så har jag nog fattat att de äter en hel middag tillsammans, men jag har nog sett framför mig att de liksom käkar som vi gör och så vid nåt väl valt tillfälle så tog han vinet som han hade framför sig och gjorde en symbolisk handling. Nog så liksom.

Men när jag har studerat sedermåltiden lite närmare så är det fascinerande att se den djupa symboliken som träder fram och som profetiskt pekar på Jesus, vilket Jesus själv såklart visste om….

Sedermåltiden

De fyra bägarna kommer från fyra löften som Herren gav till israeliterna i 2 Mosebok 6:6-7

Säg därför till Israels barn: Jag är HERREN. Jag skall föra er ut från tvångsarbetet hos egyptierna och rädda er från slaveriet under dem och jag skall återlösa er med uträckt arm och genom stora straffdomar. Och jag skall ta er till mitt folk och vara er Gud.

Den första vinbägaren är helgelsens bägare. ”Jag ska föra er ut”. Herren renar och helgar oss. Han för oss ut ur syndens och dödens rike och in i Livets och Andens rike.

Den andra bägaren kallas för Lidandets eller Domens bägare. ”jag ska rädda er” Det var genom en serie domar som Herren räddade Israels folk från Farao. Den slutgiltiga domen föll på Jesus. Han tog den fullständiga domen när han led och dog för vår skull.

Den tredje bägaren dricks efter måltiden och kallas Försoningens bägare  – ”jag ska återlösa er”. Det är just vid den bägaren som Jesus stannar upp och gör något helt utanför ramarna!

Detta är mitt blod, förbundsblodet, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. (Matteus 26:28)

Det var alltså inte vilken bägare som helst – liksom drick den här Colan och kom ihåg mig då.

Nej, det var vid en bägare man under århundraden hade druckit för att komma ihåg Guds försoning för sitt folk – och så säger Jesus att det är jag – det är jag som är Försonaren med stort F!

Den fjärde och sista bägaren – Återupprättelsens bägare – drack han inte utan han sa:

Från denna stund ska jag inte dricka av vinstockens frukt förrän den dag jag dricker det på nytt med er i min Fars rike. (Matteus 26:29)

Nattvarden

Vår nattvard är utplockat ur den här sedermåltiden och vi firar den för att Jesus kom för att föra oss ut ur dödens rike in i Guds rike – Andens och Livets rike! Och Jesus bad oss göra det ända till den dagen då Han kommer tillbaka. Och då ska vi, istället för att fira Försoningen, tillsammans med Honom få fira Återupprättandet – när Guds rike inte bara är i oss utan överallt och döden är fullständigt besegrad! Jag hoppas att dessa ord från 1 Korinterbrevet 11:23 kan ha fått lite nytt ljus:

Jag har själv tagit emot från Herren vad jag fört vidare till er: Den natt då Herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: ”Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta för att minnas mig.” På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: ”Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod. Så ofta ni dricker av den, gör det för att minnas mig.” Så ofta ni äter detta bröd och dricker denna bägare förkunnar ni Herrens död till dess han kommer.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan