Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Herrens högtider – de judiska högtiderna

Högtiderna som Herren instiftar i Moseböckerna är mycket intressanta ur en kristen synvinkel, för de bildar tillsammans en bild av hela Guds frälsningsplan!


De kristna högtiderna påsk och pingst kommer ur de judiska högtiderna Pesach och Shavuot. När Jesus gick upp till Jerusalem under påsken så är det Pesach som avses, en högtid som hade firats i många århundraden. Högtiderna hänger ihop på många sätt, men hur?

PESACH – PÅSK
Den judiska påsken, Pesach, firades och firas än idag av judarna till minne av befrielsen från slaveriet och uttåget ur Egypten. Vi som är kristna firar påsken för att Jesus genom sin död och uppståndelse befriade människor från syndens slaveri.

Innan befrielsen uppmanades alla judar att stryka blod från ett felfritt lamm på sina dörrar för att undgå att deras förstfödda skulle dödas.
Johannes döparen sa om Jesus: ”Se Guds Lamm som tar bort världens synd”.

Och syndens lön, säger Gud redan i Första Mosebok, är döden. Men vi har genom att ta emot Jesu död och uppståndelse fått del av det eviga livet med Honom.

SEDERMÅLTIDEN
Under Pesach äter judarna en särskild måltid som kallas seder-måltid och som är full av symbolik. Bl a innehåller den fyra bägare av vin som symboliserar:

1. Helgelsen   2. Lidandet   3. Försoningen   4. Tacksägelsen.

Nattvarden har i vår kultur blivit en separat symbolisk ritual, men när Jesus instiftade det vi kallar nattvarden var det vid den judiska seder-måltiden. När de kom till den tredje bägaren, bägaren som handlade om försoningen, stannade Jesus upp och sa något som förmodligen fick lärjungarna att stanna upp. När ni dricker denna bägare, sa Jesus, gör det till minne av mig!

Löftet om frihet
En annan intressant detalj är att den allra första sedermåltiden intogs redan innan man hade blivit befriad från Egypten, vilket innebär att det man egentligen firar är löftet om frihet! 

Jesu död är ett löfte om frihet, men det är när  vi får ta emot den helige Ande som vi verkligen blir fria – eftersom det endast är med hjälp av Anden som vi kan göra Guds vilja.  Och faktum är att det är just det som  vi är kallade till att göra.

Jesus uppfyllde Lagen, inte för att ta bort den utan för att fullborda den. Och det för oss in i pingsten.

SHAVUOT – PINGST
Den judiska pingsten – Shavuot – infaller 50 dagar eller 7 veckor efter påsken. De första grekisktalande kristna fortsatte att fira denna högtid men kallade den pentekoste efter grekiskans ord för 50. Pingst är det svenska ordet för pentekoste. Ordet shavuot betyder veckor och syftar på de sju veckorna efter Pesach.

Från början var Shavuot en skördefest där man gav det första man skördat till Herren. Men när templet förstördes och folket skingrades så förändrades innebörden med tiden och började istället att firas till minnet av när Herren gav de 10 budorden till Mose.

Mose lag – Anden
I Apostlagärningarna kan vi läsa den fantastiska berättelsen om när lärjungarna blev fyllda av den Helige Ande och började predika om Jesus just under Shavuot.

Lagen i våra hjärtan
I Jeremia säger Herren: jag ska lägga min lag i deras bröst och i deras hjärtan skall jag skriva den.

I 2 Korinterbrevet berättar Paulus om när Mose kom ner från berget där han hade mött Herren. Hans ansikte strålade så starkt att han fick lov att täcka sitt ansikte med en slöja.  Ända sedan dess säger Paulus, så har sinnena hos Israels barn varit beslöjade.

Det är först när vi omvänder oss, från att vilja vara vår egen Herre till att ta emot Jesus som Herre, som slöjan tas bort. Paulus avslutar med att säga att Herren är Anden och att där Herrens Ande är – där är frihet.

Fyllda av Herrens lag
För när vi omvänder oss så får vi ta emot den Helige Ande. Och det är vad den kristna pingsten handlar om, att när vi tar emot Herrens Ande – den Helige Ande – så fylls vi av Herren själv! Hans lagar och bud byggs in i vår natur.

Vi avskiljs åt Herren och påbörjar ett liv där vi mer och mer får präglas av Hans egenskaper och Hans vilja. Och Jesus sammanfattade lagen åt oss: ”Älska Herren Din Gud – och älska Din nästa som dig själv”.

Det kanske låter lätt med bara ett enda bud, men om man tänker på det så är det något som är mänskligt omöjligt, något vi aldrig kan uppnå i vår egen kraft. Och det är när vi inser att allt är Herrens verk, att vi behöver hans hjälp i allt, det är då som vi blir fria!
Där Herrens Ande är – där är frihet.

Men det sker inte i ett nu, vi blir inte plötsligt – faktiskt aldrig – perfekta supermänniskor. Men vi kan ägna livet åt att bli mer och mer lika Jesus. Och det börjar med bönen som Jesus lärde oss att be ”Låt Din vilja ske”.

Och med den bönen kan vi med gläjde vänta på det som ska komma härnäst, nämligen att Han ska komma tillbaka – och det är vad höstens högtider handlar om….!

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan