Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Jesus är ingen religionsgrundare

Vi kan ibland som kristna ha lite svårt att ta in och förstå innebörden av att Jesus var och förblev jude ända till sin död. Och inte bara jude på samma sätt som vi är svenskar, utan han var en troende, lagtrogen jude, vilket innebar att han följde den judiska lagen till punkt och pricka!

Att han skulle komma för att starta en ny religion fanns inte med på världskartan, orden ”kristen” och ”kristendom” fanns överhuvudtaget inte! Faktum är att de första Jesus-troende kallade sig för Vägens folk, det var andra som började kalla dem för kristna.

Jesus riktade all sin undervisning och sitt budskap om det kommande Gudsriket, till sina landsmän judarna. Missionsbefallningen gav han efter uppståndelsen, under sin livstid riktade han sig enbart till det egna folket.

Nu var ju Jesus lite av en rebell, han bråkade rätt mycket med de judiska ledarna, mest för att han tyckte att de missuppfattat en hel del. De tyckte ju att de var lite bättre än alla andra för att de följde lagen bättre.  När Jesus skulle sammanfatta lagen gjorde han det genom att peka på kärleken. Kärleken till Gud och till vår nästa. Lagen är till för oss människor och inte tvärtom.

Sen fanns att det ett frö i hans budskap om ett rike som inte bara var för judarna, utan som skulle omfatta alla folk. Läs t ex när Jesus samtalar med en samarisk kvinna, i Johannesevangeliet kapitel 4. Men den tanken fick inte fast form först efter Jesu död och upptagande till Gud.

Det finns helt enkelt inget i Bibeln som talar för att Jesus kom för att starta en ny religion utan han kom för att uppfylla (och reformera) den judiska tron om en räddning till Guds eviga rike.. Därför är det helt fel att kalla Jesus för religionsgrundare, han var och förblev trogen jude.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan