Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Messianska judar – vad är det?

På den första pingstdagen, efter att anden fallit över lärjungarna, var det 3000 personer som tog emot Jesus som sin frälsare. Alla var judar.

I Gamla Testamentet finns en mängd profetior om att en frälsare ska komma, någon som ska skapa ett rike av fred på jorden och vara kungen i det riket. En MESSIAS – vilket är ett hebreiskt ord som betyder den smorde (kungen)  – eller frälsare.

Ordet kristen kommer från det grekiska ordet Kristus, som helt enkelt är en översättning av det hebreiska ordet Messias! 

En kristen är någon som följer Kristus. För en jude som är uppvuxen med det hebreiska ordet Messias så kanske det är naturligare att kallas sig för messian.

Andra orsaker
Men det finns andra orsaker till varför judar som tar emot Jesus som sin frälsare väljer att inte kalla sig för kristna.

Något som många kanske inte vet om  är att ordet kristen har en oerhört negativ klang för många judar. Ordet förknippas med fruktansvärda saker som inkvisitionen eller förintelsen. Genom historien har dessutom judar som tagit emot Jesus ofta blivit tvingade att avsäga sig sin judiska identitet. Därför har det skapats ett stort glapp mellan judar och kristna.

Messianska judar anser att de kan vara helt och hållet judiska, men ändå ha en relation med Abrahams, Isaks och Jakobs Gud – genom Jesus Messias. De tror att den hebreiska lagen uppfylldes av Jesus och eftersom Jesus praktiserade sin tro som jude så ska de fortsätta göra det också.

Och det är egentligen den största skillnaden mellan en kristen och en messiansk jude – att de lever i sitt judiska arv. För det finns ju bara en tro och en Gud.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan