Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Vem är Messias?

När man studerar konsthistoria framgår det tydligt att en stor del av konsten genom historien varit tillägnad Jesus och hans familj. Den sakrala konsten hade sin storhetstid under medeltiden och under det katolska styret i Europa.

Bilderna som konstnärerna målade, speciellt av Jesus har en förmåga att påverka vår bild och uppfattning av Jesus än idag. Ganska intressant med tanke på att konstnärer ofta använde modeller, vänner och bekanta, som tills våra dagar fortfarande kan få Jesus att verka vara en sydeuropé eller liknande.

Om man använder konsten som språngbräda och leker med tanken vad för andra bilder, abstrakta eller formulerade, som påverkar vår syn på Jesus, så blir resan att börja nysta i vem han verkligen var både viktigare och intressantare.

Jesus är ju Kristus, alltså Messias. Men vem och vad är Messias?

Jag tror vi behöver gå förbi våra föreställningar om vem Jesus är och söka tidigare än i vår egen kulturella sfär, där Jesus ofta är urtagen ur sitt egentliga sammanhang.

Ett sätt att få en större inblick och förståelse i vem Jesus var är att åka till Israel idag. Att gå nedanför tempelplatsen på de stora stenblocken, samma stenar Jesus själv gick på, är en bra början.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan