Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Vilken Jesus?

Jesus var en judisk man. Född i Betlehem i området Judéen, där Juda stam bodde, vilket var den största och mest betydelsefulla stammen av alla Israels stammar. Han omskars precis som alla israeliter genom det förbund som Abraham slutit med Gud. Jesus var en avkomling till Kung David, alltså den kung som Gud lovat att den slutgiltiga Kungen skulle komma från.

Jesus talade arameiska och ibland grekiska med kunderna i pappa Josefs snickeri och hebreiska med sina vänner i synagogan. Under hela hans liv blev han tilltalad Yeshua av de som kände honom.

Han var precis som alla judiska pojkar välutbildad och kunde Torah utan och innan. Han firade alla judiska högtider så som traditionen bjöd.

När Jesus började sin mission var han mest i det judiska Galiléen, i staden Kapernaum och på landsbygden runt om vid Genesarets sjö. Men han rörde sig även i trakterna ut efter Jordanflodens stränder och i Juda öken där Johannes Döparen bodde. Vid högtiderna gick han upp till Jerusalem och till templet.

När Jesus red in i Jerusalem på en åsna på palmsöndagen hyllades han med orden ”Hosianna!”, ett judiskt uttryck som betyder ”kom med hjälp”, av judiska pilgrimerna från Judeen och Galiléen som vandrade upp till Jerusalem för Pesach. Pilgrimerna uppfattade honom som Messias när han kom ridande och han var förmodligen känd av många eftersom han verkade mest på landsbygden.

Vid sin sista tid var han omgiven av det politiska och religiösa etablissemanget i Jerusalem, alltså inte samma människor som han träffade på vägen upp mot Jerusalem. Slutligen på Golgata blev han avrättad av romerska soldater på det grymma romerska avrättningssättet korsfästning, som egentligen var främmande för judar, men som användes flitigt av den romerska ockupationsmakten.

På alla sätt levde Jesus en tidstypisk judisk tillvaro med den vardag som de flesta judiska män levde för tvåtusen år sedan. Att denna väldigt judiska och enkla man är hyllad och prisad än idag, är ett vittnesmål på hans revolutionerande budskap, som fortsätter att från grunden förvandla människors liv till det bättre.

I alla tider har teologer och politiker försökt omskapa Jesus för att passa deras syften, ofta för att dölja hans judiskhet och för att kunna peka ut det judiska folket som ersatta av den kristna kyrkan.

Frågan framåt mot Jesus återkomst är om du kan ta emot honom som han verkligen är, precis som pilgrimerna: som Messias – Israels kung.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan