Bloggartikel - vad är grejen med israel?

Vad menar vi när vi säger att vi tror på Jesus?

Joh 10:24-30 SFB15
Då omringade judarna honom och frågade: ”Hur länge ska du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet till oss!” Jesus svarade: ”Jag har sagt det till er, men ni tror det inte. Gärningarna som jag gör i min Fars namn vittnar om mig. Men ni tror inte, för ni hör inte till mina får. Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv. De ska aldrig någonsin gå förlorade, och ingen ska rycka dem ur min hand. Far som gett mig dem är större än allt, och ingen kan rycka dem ur min Fars hand. Jag och Fadern är ett.” 

En vanlig sak att säga som kristen är, att man tror på Jesus. Faktum är ju att det är en förutsättning för att kunna kalla sig kristen överhuvudtaget (att man tror, alltså). Men vad är det man menar egentligen, och vad är det man tror på?

Jag tänker mig tron på Jesus som två delar, den första delen är vem han är. Den andra delen är den som handlar om vad han gjort

Om man förstått vem Jesus är, det vill säga Messias Kristus så blir Israel hans rike som han är kung över, en helt självklar del av tron. Det är nämligen Messias som är Israels kung, så kopplingen blir liksom omedelbar till Israel. Det går inte att dekonstruera om inte man vill sätta hela grunden för tron på Jesus i gungning.

Det finns dock en tendens inom den världsvida kyrkan, i alla grenar och inriktningar att sätta det han gjort först och främst. Alltså det han gjorde inte minst på korset, men också i sin interaktion med människor. Problemet med det, är att tron på hans gärningar kan koppla bort honom från hans ursprung. Han blir lätt bara ett gott exempel, en snäll och härlig person som är vår kompis. Och det tenderar tyvärr att koppla bort honom från Israel.

”Men varför skulle det vara nåt dåligt att han är vår vän?”

Det dåliga uppstår om man inte är med på, att han gjorde det han gjorde, just på grund av att han är Guds smorde Messias. Han blev inte Messias för att han dog på korset, han ÄR Messias och kunde därför försona världen genom sin död på korset. Gärningarna vittnar om honom som Messias.

Den kristna tron är att han är Messias / Kristus. Bara han kan förlåta människors synder. Och han välkomnar alla som tror på honom (som Messias) till sitt rike Israel. Sen tackar vi vår herre Jesus varje dag för vad han gjort.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig bästa möjliga upplevelse av webbsidan